spica

Unikalus receptas

Mano saugomas ir naudojamas tradicinis receptas jau siekia 120 gyvavimo metų.

Šakočio tešlos sudėtis nėra sudėtinga, tačiau labai svarbu, kad šakočių kepimui būtų naudojami tik natūralūs produktai. Tradicinėje šakočių gamyboje nėra naudojami jokie sintetiniai skonio ar kvapo priedai.

Šakočių kepimo procesas yra ilgas ir sudėtingas. Visi papildomi darbai, kurie reikalingi prieš šakočio kepimą ir po iškepimo tiek anksčiau, tiek dabar yra daromi tokie patys. Pradžioje kepimo volas pakaitinamas. Volas yra padengtas lininiu audiniu. Kai įšyla volas ir audinys, audinį patepame lydytu sviestu. Padengtas volas pritvirtinamas ant iešmo ir sukamas netoli kaitinimo elementų. Po sukamu volu yra metalinė skarda, į kurią nuteka tešlos perteklius. Tešla iš skardos vėl pilama ant kepamo šakočio. Kuo greičiau volas sukamas – tuo šakočio spygliukai ilgėja. Kai vienas tešlos sluoksnis apkepa – pilami kiti sluoksniai. Tai kartojama tol, kol sunaudojama visa tešla. Todėl galiu iškepti 60 cm aukščio ir 7,5 kg svorio šakotį.

Šakočių kepime nebuvo ir nėra naudojami jokie konservantai.

Seniau šakočių kepimui buvo naudojama dauguma naminių žaliavų. Ir mano močiutė, ir mamytė visas žaliavas daugiausia naudodavo iš savo ūkių.

Gamyboje naudojamas žaliavos:

Kiaušiniai –  iš Girelės paukštyno,

Sviestas, grietinė – iš Bagaslaviškio pieninės.

Miltai – iš Daugų malūno.

Cukrų perku artimiausioje parduotuvėje.

Nepaisant to, kad mūsų šakočių kepime nenaudojami jokie konservantai, šakočių galiojimo laikas yra nepaprastai ilgas. Iškepti šakočiai yra geros kokybės net ir po 2-jų mėnesių.

spica

Sek mano nuotykius!
Sek mano nuotykius!